Fratii Karamazov (vol.I & II)

76,90 lei
SKU
BOK.0386

Fraţii Karamazov, ultimul şi cel mai complex roman al lui Dostoievski şi în acelaşi timp o chintesenţă a experienţei sale de viaţă, este povestea a patru fraţi şi a unui paricid.

Fraţii Karamazov, ultimul şi cel mai complex roman al lui Dostoievski şi în acelaşi timp o chintesenţă a experienţei sale de viaţă, este povestea a patru fraţi şi a unui paricid. Fiecare dintre cei patru întruchipează o ipostază fundamentală a individului: Dmitri, cel mai în vârstă, reprezintă senzualitatea pătimaşă; Ivan este intelectualul, raţiunea; Aleksei (Alioşa), protagonistul romanului, e un simbol al trăirii spirituale şi al apropierii de Dumnezeu; iar Smerdeakov, cel de-al patrulea fiu, nelegitim, este slujitorul tatălui său şi dedicat sofismului, ceea ce îl va duce în final la sinucidere. Moartea neaşteptată a tatălui, moşierul Feodor Pavlovici Karamazov ─ zgârcit, amoral, desfrânat ─  aruncă suspiciuni asupra tuturor celor patru fraţi, deoarece fiecare dintre ei are motive întemeiate pentru a-i dori dispariţia, şi dă naştere la numeroase teorii, culminând cu un proces. În cele din urmă, soarta se dovedeşte potrivnică şi forţele destinului îi doboară pe Karamazovi, în vieţile lor împletindu-se tragedia, spaimele, atrocităţile, ura şi obsesiile. E un prilej pentru scriitor de a-şi enunţa convingerea că răul trebuie întotdeauna pedepsit, iar pedeapsa este de două feluri: legală şi morală (cea pe care individul şi-o dă singur şi care începe ca o revoltă a părţii sale bune). De altfel, întregul roman este o meditaţie filozofică asupra întrebărilor fundamentale ale umanităţii: existenţa lui Dumnezeu, liberul-arbitru, natura vinei.

„Fraţii Karamazov este sinteza finală, ce reia problemele-cheie din cărţile precedente, reformulează toate întrebările care l-au frămantat cândva pe scriitor şi încearcă să le soluţioneze prin prisma unei experienţe artistice totale.” – ION IANOŞI

„Pentru prima oară, romanul sugerează ceea ce este dincolo de viaţa reală, psihologică, socială, istorică, banală, fără a recurge în acest scop la o imagistică pioasă, la mituri, la miraculos sau la o idealizare.” – R.M. ALBERES

„Prin autorul Fraţilor Karamazov, însuşi conceptul de suflet rus devine un fel de idée fixe pentru întreaga literatură a secolului...” – ELENA LOGHINOVSKI

Informaţii suplimentare
Autor Feodor Mihailovici Dostoievski
Traducător OVIDIU CONSTANTINESCU şi ISABELLA DUMBRAVĂ
Data apariției Ianuarie 2018
Copertă Softcover
Nr. pagini 1104
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-793-304-8
new_isbn 9786067933048
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Fratii Karamazov (vol.I & II)
Rating-ul tău

Dostoievski Feodor Mihailovici

DOSTOIEVSKI, Feodor Mihailovici

FEODOR MIHAILOVICI DOSTOIEVSKI s-a născut la 30 octombrie (11 noiembrie) 1821 la Moscova. Debutează cu povestirea Oameni sărmani (1846), fiind salutat ca „un nou Gogol”. În aprilie 1849 este arestat şi condamnat la moarte, pedeapsă comutată în muncă silnică, pentru apartenenţa sa la un grup socotit ostil regimului. Anii de detenţie dură petrecuţi la penitenciarul din Omsk (1850–1854) îşi vor pune amprenta decisiv asupra vieţii şi personalităţii scriitorului. După Amintiri din Casa morţilor (1860–1865) şi Însemnări din subterană (1864), Dostoievski scrie şi publică, rând pe rand, marile sale romane, cele care vor face din el unul dintre cei mai importanţi scriitori ai lumii: Crimă şi pedeapsă (1866), Posedaţii (Demonii) (1871–1872), Idiotul (1874), Fraţii Karamazov (1880). La 28 ianuarie (9 februarie) 1881, Dostoievski se stinge din viaţă, lăsând în urma sa o operă nepereche.

CĂRȚILE DE CARE NU TE DESPARȚI NICIODATĂ!

Clasici ai literaturii reprezintă colecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Autorii de geniu și operele lor strălucite li se adresează atât celor care se află la început de drum și care descoperă moștenirea culturală a umanității, cât și acelora care se întorc la pasiunea pentru clasic.

Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Să ne lăsăm purtați de cărțile care au schimbat lumea, care au provocat gândirea, care au transformat zeitgeist-ul!

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: