Foamea

Discount 32,17 lei Preţ standard 49,50 lei
Numai 994 ramase
SKU
BOK.1039

Livrare din 15 aprilie 2024

„Țineți în mână o operă care poate împărți romanele în două, cele de dinainte de Foamea și cele de după.” Horia Ghibuțiu, Prefață

Knut Hamsun, unul dintre cei mai importanți și mai controversați scriitori ai secolului al XX-lea, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1920, creează în Foamea portretul tulburător al unui tânăr scriitor norvegian strâmtorat, care rătăcește pe străzile din Christiania. Încercând să supraviețuiască cu puținii bani câștigați pentru articolele pe care le scrie ocazional, ajunge curând să recurgă la gesturi extreme; în pragul înfometării, pierde contactul cu realitatea. Deși alunecă înspre alienare mintală, protagonistul se agață de singurul lucru care i-a mai rămas: integritatea morală. Publicat în 1890, romanul cu nuanțe autobiografice al lui Hamsun rămâne o lucrare de referință în literatura universală.

Informaţii suplimentare
Autor

Knut Hamsun

Ilustrator Ilustrație copertă: Edvard Munch, Strigătul (1893)
Traducător Valeriu Munteanu
Prefață Horia Ghibuțiu
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Gen Literatură clasică
Vârsta +16 ani
Copertă Softcover
Nr. pagini 554
Format 13 x 20 cm
ISBN 9786060884859
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Foamea
Rating-ul tău

Knut Hamsun (pseudonimul literar al lui Knud Pedersen) s‑a născut în Norvegia, la Lom, în 1859, fiind cel de‑al patrulea copil, din cei șapte, al Torei Olsdatter și al lui Peter Pedersen. Din cauza problemelor financiare cu care se confruntă familia, își petrece copilăria și adolescența în mai multe locuri, fără a avea parte de o educație formală. La șapte ani se mută cu unchiul lui ca să-l ajute la administrarea oficiului poștal pe care îl deține, iar la 15 ani fuge înapoi la Lom, unde își câștigă traiul practicând diverse servicii. Începe să scrie la vârsta de 17 ani și publică primul roman înainte de a împlini 20. Stilul subiectiv, fragmentar și inovativ pe care îl adoptă în scrierile sale îi aduce lui Hamsun recunoașterea ca întemeietor al modernismului literar scandinav. Deși a rămas una dintre cele mai controversate personalități literare, din cauza convingerilor sale politice și a susținerii politicii naziste, autorul este o sursă de inspirație literară pentru scriitori precum Thomas Mann, Franz Kafka, Maxim Gorki sau Stefan Zweig. Adept al naturalismului, exponent al mișcării neoromantice și fondator al realismului psihologic, lucrările lui Knut Hamsun abundă de pasaje cu monolog interior și descrieri spectaculoase ale naturii norvegiene. De-a lungul vieții, publică peste 20 de romane, o colecție de poezie, câteva proze scurte și piese de teatru, un jurnal de călătorie, lucrări de non-ficțiune și eseuri. Succesul cel mai răsunător și mai de durată l-a înregistrat cu romanul Foamea, publicat în 1890. Alte romane cunoscute de-ale lui Hamsun sunt Pan (1894), Benoni și Rosa (1908) și Rodul pământului (1917). În 1920 a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top