pentru comenzi mai mari de 200 lei
Educație plastică. Manual pentru clasa a VI-a
- 80 pagini
- 20.5 x 26 cm
- Softcover
- Corint Educaţional
- vezi toate detaliile
Educație plastică. Manual pentru clasa a VI-a are o structură unitară, împărțită în 3 capitole, fiecare capitol tratând în mod eficient principalele conținuturi ale programei:
- Limbajul plastic, cu accent pe identificarea și obținerea expresivității în lucrările elevilor;
- Compoziția, cu cele două subcapitole: Compoziția plastică și Compoziția decorativă. Se compară pata picturală cu pata decorativă, ritmul plastic cu cel decorativ, reprezentarea plastică cu cea decorativă. Sunt propuse proiecte și activități alternative de evaluare, cu proiecte, investigații, experimente, portofoliu, analize, exerciții aplicative, dar și realizarea de produse finite.
- Istoria artelor, cu referire la evoluția artei europene, prezentată comparativ, pe stiluri și curente, cu trăsături caracteristice ușor de recunoscut și utilizând imagini sugestive.
Manualul urmărește formarea tinerilor ca posibili consumatori sau creatori de artă, cu o dozare adecvată între teorie și practică, având în vedere nu numai înțelegerea fenomenului plastic și formarea unei metode simple de analiză a operei de artă, dar și asimilarea unor tehnici și procedee plastice, în scopul formării unor deprinderi specifice. Fiecare temă este tratată din punct de vedere teoretic, urmărind traseul de la general la particular cu aplicații accesibile, exemplificate cu lucrări.
Fiecare capitol este dezvoltat pe subcapitole și lecții specifice, îmbogățit cu imagini reprezentative și sugestive specifice fiecărui conținut. De asemenea, toate activitățile și evaluările alternative și sumative sunt ilustrate cu exemple de realizare. Finalul fiecărui capitol cuprinde evaluări sumative și alternative. Varianta digitală a manualului este completată cu numeroase alte imagini explicate, cu filme (atât teoretice, cât și cu aplicații practice) și aplicații interactive.
Cinci motive pentru a alege manualul:
- Peste 350 de imagini care ilustrează lecțiile, proiectele și activitățile de evaluare sunt completate de alte 50 de imagini în manualul digital. Elevi identifică, înțeleg, compară, aplică, rezolvă cu ajutorul imaginilor explicate, având în lucrările unei lecții o viziune reprezentativă și creativă asupra activității desfășurate. Profesorii cu experiență găsesc în manual suficiente resurse pentru a-și ilustra lecțiile curente.
- Lecțiile sintetizate pe puncte și subpuncte, conțin informații și explicații clare, necesare ca bază teoretică pentru profesorii debutanți, pentru a-și putea adapta predarea la nivelul de înțelegere al oricărei clase. Sunt prezentate soluții și metode prin care elevii sunt încurajați să se exprime liber atât în realizarea cât și în analiza lucrărilor.
- Lecțiile de istoria artei sunt prezentate comparativ cu imagini reprezentative care evidențiază trăsăturile caracteristice și subliniază diferențele dintre stiluri, fiind mult mai ușor de înțeles și de reținut vizual.
- Manualul digital conține 25 de filme cu activități care se pot rezolva și pe telefon, filme în care sunt prezentate tehnici și procedee de lucru, metode de obținere a unui limbaj expresiv, comparații și analize de lucrări sau filme din istoria artei. Manualul digital are și exerciții ilustrate interactive, atractive ca jocuri didactice.
- Activitățile de învățare și de evaluare sunt foarte diverse și bogat exemplificate cu teste, analize, idei creative, experimente și aplicații pentru toate nivelurile și posibilitățile de rezolvare tehnică, inclusiv direct pe telefon folosind propriile lucrări fotografiate, opere de artă descărcate sau fotografii realizate pentru proiecte inedite și atractive pentru elevi.
Autor | |
---|---|
Imprint | Corint Educaţional |
Gen | Educațional |
Vârsta | +12 ani |
Data apariției | Iunie 2024 |
Copertă | Softcover |
Nr. pagini | 80 |
Format | 20.5 x 26 cm |
Rita Bădulescu este profesor de arte vizuale la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, a inițiat grupul „Educație plastică”, administrat împreună cu coautoarele manualului, prin care promovează talentul nativ al copiilor, valorificat de profesorii din țară în diferite activități școlare și extrașcolare, și în care sunt postate diferite materiale, fiind un suport metodologic, care sprijină profesorii debutanți. A desfășurat numeroase acțiuni de susținere a predării educației plastice în școli, când s-a propus reducerea numărului de ore în 2020 și eliminarea notelor în 2022, demonstrând importanța educației artistice prin petiții și memorii, solicitând sprijinul societății civile al asociației de părinți și al conducerii UAP. Are o experiență la catedră de peste 35 de ani în învățământul gimnazial, formal vocațional și la cluburi de artă. Este profesor metodist în cadrul ISJ Prahova, autor a numeroase manuale școlare aprobate Ministerul Educației, artist plastic profesionist, membru UAP.