Parcul Mansfield

Discount 47,63 lei Preţ standard 63,50 lei
Numai 980 ramase
SKU
BOK.0972

„În esență, cartea este despre un copil dezrădăcinat, care posedă o conștiință de neclintit. O adevărată eroină.” – Paula Byrne

Ecranizări:

  • Mansfield Park (1999), r. Patricia Rozema
  • Mansfield Park (2007), r. Iain B. MacDonald

Jane Austen a creat în romanul Parcul Mansfield cea mai atipică eroină din galeria tinerelor care populează universul său literar: Fanny Price, o protagonistă discretă și, aparent, neînsemnată, dar care se dovedește remarcabilă, mai ales prin forța cu care își urmează propria busolă morală, nelăsându-se dominată de așteptările societății în care a fost crescută. Problematica moralității este fundamentală în această proză a autoarei, iar modul în care este adusă în discuție – nuanțat, complex – a făcut ca Parcul Mansfield să beneficieze, de-a lungul celor mai bine de două secole scurse de la prima publicare, de noi grile de lectură, transformând romanul în cea mai controversată și, totodată, mai profundă carte a scriitoarei.

 

Parcul Mansfield abordează teme tari, precum spiritualitatea și moralitatea, reprezentând, în plus, o dovadă a maturității scriitoricești a lui Austen. Este, probabil, cel mai profund și mai sofisticat roman al ei, dar și cel care a stârnit cele mai multe controverse și critici. Deși, în linii mari, scriitoarea britanică se ocupă de aceeași secțiune a societății engleze ca și în celelalte romane, mica nobilime provincială, aici accentul nu cade pe textura socială a vieții protagoniștilor, ci pe cea morală.”  – Dragoș Zetu, „Prefață”

 

„La fel ca Jane Eyre, celebra eroină a romanului eponim al lui Charlotte Brontë, Fanny, deși nu strălucește prin rafinament sau grație, reușește să ia mereu deciziile corecte, bazate pe o analiză atentă a consecințelor faptelor ei, ambele personaje ascultând mereu de vocea conștiinței și nu de cea a sentimentelor impulsive. Într‑o anumită măsură, Fanny este răspunsul lui Jane Austen la excesele romantismului, curent care exagera importanța sentimentelor. Mai mult decât atât, Fanny nu urmărește diferitele tipuri de recompense sociale  la care aproape toate celelalte personaje visează.” – Dragoș Zetu, „Prefață”

Informaţii suplimentare
Autor

Jane Austen

Ilustrator Ilustrație copertă: Georg Friedrich Kersting, Cuplu la fereastră (cca 1815)
Traducător Anca Irina Ionescu
Prefață Dragoș Zetu
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Data apariției Octombrie 2023
Copertă Softcover
Nr. pagini 512
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-088-367-8
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Parcul Mansfield
Rating-ul tău

Jane Austen

AUSTEN, Jane

JANE AUSTEN s-a nascut pe data de 16 decembrie 1775 in localitatea Steventon din comitatul englez Hampshire. Incercarile sale literare timpurii s-au lovit de neincrederea editorilor, ea reusind sa-si publice primul roman, Ratiune si simtire, abia in 1811, dupa opt ani de cand spera zadarnic ca o alta lucrare, Northanger Abbey, sa vada lumina tiparului. Mandrie si prejudecata (1813) ii aduce consacrarea ca scriitoare, iar Mansfield Park (1814) si, mai ales, Emma (1815), consolideaza prestigiul de care se bucura. Succesul comercial avea sa vina mult mai tarziu, fiecare editie a romanului constituind un eveniment notabil. La varsta de doar 42 de ani si jumatate, Jane Austen parasea aceasta lume. Alte doua romane, Persuasion si mult-amanatul Northanger Abbey, aveau sa apara doar postum, la sfarsitul anului 1817.

CĂRȚILE DE CARE NU TE DESPARȚI NICIODATĂ!

Clasici ai literaturii reprezintă colecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Autorii de geniu și operele lor strălucite li se adresează atât celor care se află la început de drum și care descoperă moștenirea culturală a umanității, cât și acelora care se întorc la pasiunea pentru clasic.

Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Să ne lăsăm purtați de cărțile care au schimbat lumea, care au provocat gândirea, care au transformat zeitgeist-ul!

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top