Orașele. Primii 6000 de ani

71,50 lei
Numai 1990 ramase
SKU
BOK.0794

Autoarea arată că apariția și evoluția orașelor a fost un proces inevitabil și totodată hotărâtor pentru asigurarea dominației globale a speciei noastre și că orașele vor exista și pe viitor.

În urmă cu șase mii de ani nu existau orașe pe planeta noastră. În prezent, peste jumătate din populația lumii trăiește în zone urbane, iar numărul orășenilor este în creștere. Punând cap la cap cunoștințe din arheologie și istorie și propriile observații asupra orașelor contemporane, Monica L. Smith explică apariția primelor așezări urbane și legătura lor cu prezentul. Își poartă cititorii într-o călătorie prin lumea veche, la Tell Brak, în Siria zilelor noastre, la Teotihuacan și Tenochtitlan în Mexic, în siturile cercetate de ea în India, precum și în locuri bine cunoscute, precum Pompeii, Roma și Atena. Pe parcursul volumului, autoarea evidențiază acele trăsături ale așezărilor urbane care au asigurat înflorirea omenirii: dezvoltarea infrastructurii, ascensiunea întreprinzătoarei clase de mijloc și edificarea culturii consumului.

Orașele prezintă în detaliu aspecte ale vieții cotidiene în centrele urbane antice, folosind descoperiri arheologice pentru a demonstra că însușirile irezistibile (și cele mai enervante) ale orașelor se regăsesc încă de la începutul existenței lor. Autoarea arată că apariția și evoluția orașelor a fost un proces inevitabil și totodată hotărâtor pentru asigurarea dominației globale a speciei noastre și că orașele vor exista și pe viitor.

„Viața socială și economică împreună cu caracteristicile lor sunt moștenite de la înaintașii noștri, iar constrângerile biologice ne definesc ca specie. Plăcerea de a fi împreună, de a ne bucura, de a inventa cu entuziasm, de a avea curaj să înfruntăm pericolul ne ajută să găsim soluții noi pentru probleme cu care ne‑am confruntat dintotdeauna în orașe, ne pot da curaj și ghida în viitor pentru a imagina formule noi ale existenței urbane. Cum vor arăta următorii 6 000 de ani va depinde cel mai probabil de modul în care conștientizăm intervențiile asupra mediului, ne reinventăm și, de ce nu, ne temperăm... neastâmpărul. Lucrarea reprezintă un discurs seducător asupra existenței orașului din perspectivă arheologică, o călătorie în timp care caută răspunsuri la întrebări precise, cu dovezi ascunse de regulă cel mai adânc și cu descoperiri care produc bucurie, dar și îndoială asupra celui mai delicat moment al existenței orașului – ÎNCEPUTUL –, precum și asupra viitorului orașelor.” MONICA RĂDULESCU

„Iată o lectură obligatorie pentru orice cititor interesat să înțeleagă minunile orașelor și motivele pentru care ne fascinează atât de mult.” ZAHI HAWASS, egiptolog

 

Informaţii suplimentare
Autor Monica L. Smith
Traducător Alina Popescu
Imprint Corint Istorii Urbane
Data apariției Aprilie 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 272
Format 15 x 23 cm
ISBN 978-606-088-056-1
new_isbn 9786060880561
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Orașele. Primii 6000 de ani
Rating-ul tău

SMITH, Monica

     MONICA L. SMITH, profesoară de antropologie, predă la Institute of the Environment and Sustainability din cadrul Universității din California, Los Angeles (UCLA). A absolvit summa cum laude studii de civilizație clasică la Universitatea din California, Santa Barbara (1985), apoi un masterat în arheologie la UCLA (1988). A obținut titlul de doctor în antropologie la Universitatea din Michigan (1997). Studiile postdoctorale le-a urmat la Universitatea din Arizona, Universitatea Metodistă Sud-Estică și Smithsonian Institution. Și-a început cariera la catedră la Universitatea din Pittsburgh (2000). În prezent, conduce Catedra de Studii Indiene „Navin and Pratima Doshi” și South Asian Archaeology Laboratory din cadrul Institutului de Arheologie Cotsen. A întreprins săpături arheologice în Egipt, Anglia, India, Italia, Tunisia, Bangladesh, Turcia și Madagascar, cu finanțare din partea unor instituții precum National Science Foundation, National Endowment for the Humanities, National Geographic Society. A publicat: The Archaeology of an Early Historic Town in Central India (2001), The Historic Period at Bandelier National Monument (2002), A Prehistory of Ordinary People (2010), Cities: The First 6,000 Years (2019).

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top
Te-ar mai putea interesa și: