Moscova înhață România. O mărturie occidentală din anii 1944-1947

Discount 41,18 lei Preţ standard 54,90 lei
Numai 1972 ramase
SKU
BOK.0839

Descrierea modului în care România a devenit un stat aflat sub dominație sovietică, din perspectiva unui ofițer în aviația militară americană și a unui agent sub acoperire al spionajului americano-britanic.

La 23 august 1944, regele Mihai I l-a demis și l-a arestat pe mareșalul Ion Antonescu. Prin acest act, România se desprindea de Germania, în războiul comun dus împotriva Uniunii Sovietice și a Aliaților Occidentali, și începea Campania pentru recuperarea teritoriilor din Apus. În același timp, deși la București exista speranța că Statele Unite și Marea Britanie vor sprijini România, în realitate, URSS devenea tot mai  puternică în această parte a Europei. Prin urmare, comuniștii români, dirijați de la Moscova, vor acapara puterea și vor pregăti transformarea țării într-o republică stalinistă.

Această carte înregistrează marile schimbări politicii din anii 19441947, așa cum au fost văzute de doi occidentali. Autorii fie au fost de față la unele dintre evenimentele relatate în carte, fie au intervievat martorii la întâmplările la care nu au fost prezenți. A rezultat un volum plin de detalii interesante, pe alocuri savuroase, scrise într-un stil clar și bogat în informații istorice.

„În vreme ce comuniștii zdrobeau în mod sistematic rezistența românilor, noi ne simțeam adeseori umiliți și rușinați în momentul în care trebuia să răspundem la întrebarea, la rugăciunea, la strigătul a milioane de oameni: De ce ei nu fac nimic? De ce ei nu ne ajută?

Ei erau poporul îndepărtatului Imperiu Britanic, poporul Statelor Unite ale Americii și toate celelalte popoare ale țărilor care formau Națiunile Unite, în numele cărora fusese făcută solemna Declarație cu privire la Europa eliberată în cadrul Conferinței de la Ialta.

Au trecut aproape doi ani până să se facă puțină lumină în legătură cu motivul pentru care ei nu au ajutat. Dl Churchill și ministrul său de Externe, Anthony Eden, ajunseseră la «o înțelegere neoficială» cu Moscova în privința Greciei, în schimbul căreia «britanicii vor recunoaște dreptul sovieticilor de a prelua inițiativa în păstrarea ordinii în România».ˮ

„Deși de dimensiuni relativ modeste, această carte are darul să interpeleze pe cititor atât prin conținutul său dramatic și extrem de bogat, cât și prin stilul (se vede mâna jurnalistului american care era Bishop) cursiv, presărat cu anecdote și vorbe de duh, dar păstrând un ton de obiectivitate și chiar o oarecare naivitate (nu numai aparentă) proprie americanilor din acea vreme aflați în străinătate. Așa cum se prezintă, ea conține un mare număr de fapte și detalii atât din Istoria cu „Iˮ mare, cât și din viața cotidiană a românilor și, în special, a bucureștenilor, într-o perioadă crucială de libertate regăsită și, apoi, treptat pierdută pentru multă vremeˮ. MATEI CAZACU

Informaţii suplimentare
Autor
ROBERT BISHOP
E. S. CRAYFIELD
Traducător Dan Criste
Imprint Corint Istorie
Gen Istorie
Vârsta +18 ani
Data apariției Septembrie 2022
Copertă Softcover
Nr. pagini 352
Format 13 x 20 cm
ISBN 9786060881124
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Moscova înhață România. O mărturie occidentală din anii 1944-1947
Rating-ul tău

BISHOP, Robert

ROBERT BISHOP a fost un ofițer în aviația militară a Statelor Unite ale Americii, având gradul de maior. De profesie jurnalist, el s-a distins printr-o intensă activitate de cercetare și contraspionaj, adunând informații esențiale despre planurile sovietice referitoare la România și la Europa de Est și Centrală.

E. S. CRAYFIELD 

E. S. CRAYFIELD (cel mai probabil un pseudonim, identitatea sa rămânând un mister) a fost principalul agent sub acoperire al serviciilor secrete americane și britanice, trecând prin orașe ca Paris, Lisabona și Berlin, iar apoi fiind trimis în România. A colaborat cu Robert Bishop, în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top