Mizerabilii

Discount 85,14 lei Preţ standard 141,90 lei
Numai 991 ramase
SKU
BOK.0984

În monumentala operă Mizerabilii (1862), una dintre capodoperele literaturii universale, Victor Hugo realizează o adevărată cartografiere a societății franceze a vremii. Analitic, extravagant, plin de haz, dar și aplecat asupra întrebărilor fundamentale ce macină omenirea de secole, Hugo pune sub lupă în această excepțională operă numeroase personaje vii, perene, înzestrate cu trăsături puternice. În jurul lor, o serie de însemnări ample despre natura umană, societate, istorie, arhitectură, literatură.

  • vol. I: 896 pagini; vol. II: 848 pagini pagini
  • 13 x 20 cm
  • Softcover
  • Corint Clasici ai Literaturii
  • vezi toate detaliile

Cu o vastă întindere temporală și spațială, romanul Mizerabilii ne oferă o adevărată cartografiere a societății franceze de la începutul secolului al XIX-lea, pe scena căreia evoluează numeroase personaje complexe, cu trăsături puternice, care ilustrează credințele și idealurile autorului însuși – posibilitatea de mântuire a naturii umane, dragostea ideală, justiția socială, demnitatea umană.

Având cinci părți, romanul prezintă parcursul personajului principal, Jean Valjean, și a câtorva personaje din jurul acestuia: Fantine, Cosette, Marius, Javert, soții Thénardier și copiii lor (Éponine, Azelma, Gavroche), de-a lungul a aproximativ trei decenii. Trimis pentru cinci ani la ocnă pentru că a furat o pâine, Jean Valjean rămâne de fapt închis nouăsprezece ani, din cauza încercărilor constante de a evada; odată eliberat, va fi urmărit pentru tot restul vieții de Javert, inspectorul de poliție. Profund mișcat de bunătatea monseniorului Bienvenu, care îl iartă pe Jean Valjean pentru încercarea de a-i fura din casă și care îl scapă din mâinile poliției, fostul condamnat are să își ducă mai departe viața ghidat de un singur gând: să facă bine celorlați. Ajunge primar al orașului Montreuil‑sur‑Mer, care prosperă nebănuit sub îndrumarea sa, iar mai târziu, își dedică tot timpul și resursele îngrijirii micuței orfane Cosette, copila părăsită a lui Fantine.

Filonul romantic al monumentalei opere a lui Victor Hugo se împletește cu pasaje descriptive ale Bătăliei de la Waterloo din 1815 și ale Insurecției republicane din 1832, dar și cu o riguroasă analiză a arhitecturii Parisului și a canalelor acestuia, precum și cu o serie de însemnări ample despre natura umană, societate, istorie, arhitectură, literatură.

Musicalul Mizerabilii, care a avut debutul pe scena londoneză în 1985 și care se joacă și astăzi, a fost răsplătit cu peste 100 de premii internaționale și a fost văzut de zeci de milioane de spectatori, rămânând cel mai longeviv spectacol de musical de pe West End.

Adaptare cinematografică:

  • Les Misérables (musical), cea mai cunoscută versiune, din 2012, cu Hugh Jackman (în rolul lui Jean Valjean), Anne Hathaway (ca Fantine) și Russell Crowe (Javert)
  • Les Misérables (adaptarea britanică din 1978)
  • Les Misérables (film american din 1998)
  • Les Misérables (serial francez din 2000)
  • Les Misérables (serial britanic din 2018)

 

„În acest roman nu există digresiuni. Totul este relevant – pentru că subiectul cărții este, literalmente, totul. […] Mizerabilii este un joc cu destinul: pune în scenă discrepanța dintre imperfecțiunile judecății omenești și arhetipurile perfecte ale infinitului.” Adam Thirlwell, în The Guardian

„Dacă scriitorul nu ar scrie decât pentru vremea lui, ar trebui să-mi rup și să-mi arunc condeiul.” Victor Hugo

Mizerabilii nu intră în categoria romanelor, este un fel de monstre sacré.” Peter Brooks, în The New York Review of Books

Mizerabilii ne vorbește și astăzi prin temele sale sociale, care continuă să «bântuie» vremurile de criză pe care le traversăm: sărăcia, șansele sociale și cinismul societății, condiția femeii, exploatarea copiilor, teme pe care Hugo reușește să le transpună în personaje vii și situații de-a dreptul picarești, pe urmele romanului de aventuri à la Eugène Sue.” Adina Dinițoiu, în „Prefață”

Informaţii suplimentare
Autor

Victor Hugo

Ilustrator vol. I: Eugène Delacroix, detaliu din 28 iulie: Libertatea conduce Poporul (1830); vol. II: Caspar David Friedrich, Doi bărbați contemplând luna (cca 1819)
Traducător Lucia Demetrius și Tudor Măinescu
Prefață Adina Dinițoiu
Imprint Corint Clasici ai Literaturii
Data apariției noiembrie 2023
Copertă Softcover
Nr. pagini vol. I: 896 pagini; vol. II: 848 pagini
Format 13 x 20 cm
Număr volum 2 volume
ISBN 978-606-088-389-0
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Mizerabilii
Rating-ul tău

Victor Hugo (1802-1885) s-a născut la Besançon, în Franța, în 1802, fiind al treilea fiu al generalului Joseph-Léopold-Sigisbert Hugo și al lui Sophie Trébuchet. Educația din primii ani îi este puternic influențată de convingerile părinților – îndeosebi ale mamei sale, devotată credinței catolice și monarhiei. În primii ani din viață, Victor Hugo se mută constant cu familia sa, din pricina profesiei tatălui, călătorind din Paris la Elba, Napoli sau Madrid, dar întorcându-se de fiecare dată cu mama lui la Paris. Deși urmează Facultatea de Drept, Hugo nu continuă cu o carieră în această direcție, devotându-și majoritatea timpului scrierii poemelor și traducerii unor opere clasice. Se spune că scria, în fiecare dimineață, o sută de versuri sau douăzeci de pagini de proză. Ancorat în realitatea societății secolului al XIX-lea din Franța, dar fiind și un bun analist al marilor evenimente istorice globale, Victor Hugo și-a păstrat până în zilele noastre locul de seamă printre reprezentanții romantismului francez. Prin operele sale cele mai populare – Notre Dame de Paris (1831) și Mizerabilii (1862) –, Hugo a rămas și unul dintre cei mai citiți și mai apreciați scriitori clasici.

CĂRȚILE DE CARE NU TE DESPARȚI NICIODATĂ!

Clasici ai literaturii reprezintă colecția de cărți pe care le citești măcar o dată în viață. Sunt acele narațiuni care te formează, care îți amintesc cine ești și care te însoțesc pretutindeni. Autorii de geniu și operele lor strălucite li se adresează atât celor care se află la început de drum și care descoperă moștenirea culturală a umanității, cât și acelora care se întorc la pasiunea pentru clasic.

Romane captivante, nuvele și proze scurte splendide, povești de un realism feroce sau care creează lumi – aceasta este marea literatură, confirmată de cele mai prestigioase premii și de preferința nestrămutată a generații de cititori.

Să ne lăsăm purtați de cărțile care au schimbat lumea, care au provocat gândirea, care au transformat zeitgeist-ul!

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top