pentru comenzi mai mari de 200 lei
Război în Europa. Ucraina, România și Republica Moldova în fața agresiunii ruse
Un dialog desfășurat între profesorul Radu Carp, bine-cunoscut specialist în științe politice, și jurnalista ucraineană Marianna Prîsiajniuk, având ca principale teme istoria Ucrainei și a ucrainenilor, relațiile româno-ucrainene și ucraineano-moldovenești, minciunile propagandei rusești despre trecutul ucrainenilor.
Conține 110 ilustrații color.
- 144 pagini
- 16,5 × 22 cm
- Softcover
- Corint Istorie Autori Români
- vezi toate detaliile
„Dialogul nostru se referă mai degrabă la contextul și cauzele războiului, mai puțin la ce s-a întâmplat după 24 februarie 2022. Am considerat important ca cititorii de limba română să înțeleagă că ucrainenii nu sunt ruși, că au propria identitate și că luptă pentru afirmarea ei, așa cum o fac toate națiunile din Europa. Am încercat să decriptăm mecanismele propagandei ruse, minciunile care au precedat conflictul. Citind această carte, veți aduce un omagiu tăcut miilor de ucraineni care și-au pierdut viața din cauza unor motive absurde, inventate de puterea de la Kremlin pentru a justifica un război lipsit de orice justificare. Unii luptă, alții pun un steag în geam, unii scriu, alții citesc. Astfel, fiecare este angrenat într-un efort ce nu va rămâne nerăsplătit.” RADU CARP
„Pe 24 februarie 2022, Rusia a încercat să ocupe întreaga Ucraină. Nu contează cum se explică aceste evenimente – prin globalism, revanșism sau teorii conspiraționiste, nu contează dacă asculți și crezi cum propaganda rusă justifică crimele comise pe teritoriul unui stat vecin suveran. Contează că granițele s-au schimbat cu adevărat. Mă refer la granițele dintre libertate și autoritarism, dintre democrație și o «cortină de fier» dincolo de care nu mai există libertate. Important este că această «frontieră» nu va mai separa pe nimeni. Cel puțin, așa sper.
Deși războiul continuă, deja suntem încrezători în viitorul nostru, pentru că am înțeles ce înseamnă «unul pentru altul» în societatea ucraineană.” MARIANNA PRÎSIAJNIUK
Autor | |
---|---|
Imprint | Corint Istorie Autori Români |
Data apariției | Noiembrie 2022 |
Copertă | Softcover |
Nr. pagini | 144 |
Format | 16,5 × 22 cm |
ISBN | 978-606-088-143-8 |
Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. Director al Departamentului Politici Publice, Relații internaționale, Studii de Securitate (din 2020). Doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2002). Reprezentant al Universității din București în proiectul Ethics and Politics in the European Context (din 2012), coordonator al echipei Universității din București în rețeaua științifică europeană Observatory on Local Autonomy (din 2015), membru al Academic Curriculum Group (din 2021). Membru al Comisiei de științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică a CNATDCU (din 2020), expert și evaluator UEFISCDI (din 2017), membru al Consiliului de Administrație al SRTV. A publicat 23 cărți în calitate de autor și coautor. Ultimele cărți publicate : Confruntând zilnic pandemia. Reflecții despre transformarea sistemului politic într-o perioadă de excepție (2021), Structuring and destructuring democracy. The keywords that make a polity (2021). Capitole de cărți și articole publicate în: Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.
Marianna Prîsiajniuk este jurnalistă născută în Ucraina. Are licență în Drept, master în Psihologie, la Academia Națională de Afaceri Interne din Kiev, precum și licență și master în Științele Educației, la Universitatea „Boris Hrincenko” din Kiev. A absolvit programul de master în Relații economice internaționale și diplomație economică la Universitatea Româno-Americană. De asemenea, a absolvit program de master în Comunicare, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). În prezent, activează la Chișinău și București. Doctorand al Universității din București cu o teză care tratează instrumentele propagandei ruse în Europa, în contextul Războiului din Ucraina. Corespondent pe teme de politică externă al Agenției de Presă Glavcom (din 2021). Jurnalist la Stopfake.org (din 2020). Colaborări cu Veridica.ro, RBC-Ukraine, Ukrainain National News (UNN), Radio România Internațional, Deutsche Welle, LB.ua, VICE.com, Eurasia.net.