UEGAKI, Chieri

     Chieri Uegaki s-a născut în anul 1969, în Columbia Britanică, într-o familie de origine japoneză. Când avea doar un an, s-a mutat împreună cu părinții în zona Vancouverului, unde ea și cele două surori ale ei și-au petrecut apoi copilăria. Când a început școala, a fost nevoită să învețe engleza ca pe o limbă străină, întrucât acasă vorbise până atunci aproape exclusiv japoneza. Însă o profesoară extraordinară și o dragoste înnăscută pentru cărți au ajutat-o să învețe rapid, iar micuța elevă a făcut o pasiune pentru literatură.

La încheierea liceului, Chieri a aflat cu multă bucurie despre cursurile de Scriere Creativă de la University of British Columbia. Și-a trimis portofoliul – câteva texte proprii – și a fost acceptată.

Prima ei carte ilustrată, Suki's Kimono, are o poveste palpitantă: a pornit ca un simplu text scris pentru UBC, apoi a fost rescrisă sub forma unei cărți cu ilustrații și trimisă la un concurs. Nu a luat premiul cel mare, însă a ajuns pe lista scurtă a câștigătorilor. Chieri a șlefuit și mai mult povestea, iar apoi a înscris-o la un alt concurs.

Nici acum nu a câștigat, Suki's Kimono fiind doar inclusă pe lista scurtă a câștigătorilor. Însă, de data aceasta, lista scurtă a câștigătorilor a fost trimisă mai multor edituri canadiene, iar două dintre ele au cerut un manuscris al poveștii lui Chieri. În cele din urmă, editura Kids Can Press i-a făcut o ofertă pentru publicare.

Cărticica Suki's Kimono, ilustrată de Stéphane Jorisch, a apărut în anul 2003, iar lui Chieri i-a adus o asemenea bucurie, încât a hotărât să scrie în continuare cărți pentru copii.

Rosie și Buttercup a fost publicată, tot la editura Kids Can Press, în anul 2008.

Chieri a scris povești și pentru revistele Chirp și chickaDEE, precum și pentru Pearson Education.

Hana Hashimoto, Sixth Violin este cea de a treia carte ilustrată a lui Chieri.

Chieri locuiește pe însorita Coastă de Vest a Canadei, împreună cu soțul ei și cu cei doi căței ai lor, Nika și Rosie.

Vizualizare ca Grila Lista

1 articol

Setati ascendent
pe pagină
Back to Top