Povestea cafelei turcești

Discount 37,13 lei Preţ standard 49,50 lei
Numai 1979 ramase
SKU
BOK.0562

Povestea cafelei turcești

Mulți scriitori i-au atribuit cafelei brusca proliferare a poeților, scriitorilor și gânditorilor celebri ai lumii, precum și progresul rapid și fără precedent al știintei și tehnologiei în Franța, începând cu domnia regelui Ludovic al XIII-lea (1601–1643). Se știe că acesta a fost prima persoană din Franța care a băut cafea. Rousseau, Voltaire și Balzac au fost numai câțiva dintre băutorii pasionați de cafea din Franța secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. Mirabeau, unul dintre eroii Revoluției Franceze și un orator eminent, descria cafeaua ca fiind o „băutura a creierului” și nu se ridica să vorbească până nu o consuma în cantități mari. Când era bolnav, împăratul Napoleon îi spunea medicului personal că durerile i se mai atenuau dacă bea cafea din belșug.

„Există un proverb turcesc care spune: «O ceașca de cafea nu se uită vreme de 40 de ani». Contează oare dacă o bei în Istanbul sau în Constanța? Cuvintele «40 de ani» și «nu se uită» sunt cele care contează, dar, indiferent unde ne este servită cafeaua, întotdeauna înseamnă același lucru: Ziyade olsun, ferah kahveleriniz olsun, adică «Fie să aducă prosperitate, iar motivul pentru o nouă ceașcă să fi e o sărbatorire plăcută».

Cafeaua și cultura cafelei au pătruns în ținuturile otomane mai întâi prin intermediul arabilor, al dervișilor și al proprietarilor de cafenele, apoi s-au răspândit în lumea întreagă, mai ales în țările europene. Cafeaua a devenit astfel o marfă de comerț internațional nemilos. Dacă la început a fost un «produs scump și o băutura scumpă», s-a transformat într-o plăcere nouă și «inofensivă» care a înlocuit vechile obiceiuri și, deși supusă prohibiției religioase și politice, a căpătat o însemnatate uriașă din toate punctele de vedere.” M. Sabri Koz

Informaţii suplimentare
Autor M. Sabri Koz
Kemalettin Kuzucu
Traducător Adina Ihora
Data apariției Noiembrie 2019
Copertă Softcover
Nr. pagini 272
Format 16 x 16 cm
ISBN 978-606-793-680-3
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Povestea cafelei turcești
Rating-ul tău

KUZUCU, Kemalettin

KEMALETTIN KUZUCU s-a născut în Sivas în 1970 și a obținut diplomele de licentă și de master în cadrul Universității Atatürk din Erzurum. În anul 2000 și-a luat doctoratul în Istorie modernă, devenind profesor asociat în 2007. A susținut cursuri la universitățile Atatürk, Kafkas și Trakya, iar în prezent predă la Universitatea Marmara. A publicat lucrări și cărti despre modernizarea, urbanizarea, viața socială și problemele de educație din Istanbul și Sivas în timpul perioadei otomane târzii.

KOZ, Sabri

M. SABRI KOZ s-a născut în 1950, în satul KIrkgöz din Divrigi, provincia Sivas. Scrie cărti din anul 1967. A predat limba turcă în Kahramanmaraș și Istanbul și a studiat, alcătuit și editat lucrări folclorice și literatură populară. Hobby-ul său constă în citirea și colecționarea cărților otomane și turcești scrise în limba armeană, precum și a manuscriselor și volumelor scrise în dialectul Karamanlı Türkçesi. A publicat peste 1 000 de articole și în jur de 50 de cărti. Din 1999 lucrează ca redactor la YapI Kredi Publications.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top