Democrația sub asediu. România în context regional

Discount 35,12 lei Preţ standard 43,90 lei
Numai 1967 ramase
SKU
BOK.0507

 România în context regional

Scopul lucrării de față este să contribuie la înțelegerea etapei în care se află regimul politic din România, dar și din câteva țări vecine: Ungaria, Turcia, Republica Moldova, Federația Rusă. Ce au în comun toate aceste țări? După aproape treizeci de ani de la căderea regimurilor comuniste, asistăm la o așa-numită „de-democratizare”, la un recul al instituțiilor democratice și la utilizarea legitimității democratice în scopul consolidării unor regimuri din ce în ce mai puțin pluraliste, chiar autoritare.

Autorii nu forțează comparații, nu inventează false similitudini. Ei prezintă câteva studii de caz care, cu toată specificitatea fiecărei țări, surprind criza generală a modelului democratic. Sistemele politice din democrațiile occidentale, chiar valabilitatea modelului au fost puse sub semnul întrebării după marea criză economică din 2008- 2010.

Semnatarii acestor texte, experți, cercetători și profesori din România, Turcia, Italia, Republica Moldova, nu emit nicio pretenție de exhaustivitate, nici nu propun o paradigmă unică, ci oferă o serie de informații, elemente explicative și ipoteze care pot clarifica tabloul general al procesului „de-democratizarii” din regiune.

Autorii își propun să contribuie, în acest fel, la dezbaterea publică din România pe aceste teme atât de actuale.

Informaţii suplimentare
Autor Armand Gosu
Alexandru Gussi
Data apariției Mai 2019
Copertă Softcover
Nr. pagini 384
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-606-793-483-0
Scrieti propria recenzie
Scrie o recenzie:Democrația sub asediu. România în context regional
Rating-ul tău

GOȘU, Armand

ARMAND GOȘU predă, din 2004, istoria politică și diplomatică a Rusiei și a URSS la Universitatea București. Este doctor în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). Din 2017, este cercetător asociat la Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik din Berlin. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002–2004) și cercetător la Institutul de Istorie „N. Iorga” din București (1991–2001). A fost corespondent la Moscova pentru BBC World Service în anii 1995–1998 și 1999–2000. Din 2005 până în 2010, a fost redactor‑șef adjunct al Revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social, și redactor‑șef al acesteia în 2013–2014. A publicat mai multe cărți, zeci de studii și sute de articole în țară și în străinătate. Cea mai recentă carte, Euro‑falia. Turbulențe și involuții in fostul spațiu sovietic, a apărut la Editura Curtea Veche din București în 2016.

A editat volume de studii și documente, printre care și Istoria comunismului din Romania, vol. 3, Documente. Nicolae Ceaușescu (1972–1975), în 2016.

GUSSI, Alexandru

ALEXANDRU GUSSI este doctor în științe politice al prestigiosului Institut de Științe Politice din Paris, cu o teză despre raportul partidelor politice românești cu trecutul comunist (2007), avându‑l drept coordonator pe prof. Dominique Colas, la aceeași instituție obținând și masteratul (DEA, Analyse Comparée des Aires Politiques). Din 2001 predă la Universitatea București, Facultatea de Științe Politice. Între 2006 și 2011 a fost consilier de stat, apoi consilier în cadrul Administrației Prezidențiale. A publicat volumul intitulat La Roumanie face a son passe communiste. Memoires et cultures politiques(2011). A contribuit, alături de alți autori, la elaborarea unor lucrări de sinteză, cum ar fi Justice, Memory and Redress in Romania. New Insights (2017), Remembrance, History, and Justice. Coming to Terms with Traumatic Pasts in Democratic Societies (2015). A colaborat cu articole la reviste de profil precum Studia Politica. Romanian Political Science Review.

Comparati produse
Nu aveti articole de comparat.
Back to Top